Sensoriskt material – viktigt för lärande

Hos oss finns en hel del sensoriskt materiel som bjuder in till och uppmuntrar rörelse, aktivitet och repetition. Magi uppstår när händer och intellektet arbetar tillsammans. Ett exempel är rosa tornet som består av 10 träkuber i en matematisk graderad serie. Den minsta är 1 kubikcentimeter, och därefter ökar storleken på kuberna allteftersom med 1 cm i alla dimensioner. Den största är 1 kubikdecimeter.
Att bygga torn och experimentera är kul, och dessutom är handen intellektets viktigaste instrument.

Projekt solros – från frö till rostade solroskärnor

Det har vuxit solrosor på vår gård bra länge och en av de största solrosorna skördade vi. Barnen fick plocka och samla ihop alla solrosfrön som vi sedan hjälptes åt att rosta. Barnen har fått smaka och även ta hem några som smakprov.

Skördefest

I veckan hade vi skördefest. Barnen hade med sig olika frukter o grönsaker hemifrån, och vi skördade också våra potatisar, morötter och rödbetor. Sen lagade Maria mat av grönsakerna och bjöd på supergod lunch!

Plocka svampar och njuta av hösten

Hösten är här och nu har Knopp, Knytte och Mulle-verksamheten dragit igång. I veckan har barnen varit ute och plockat svampar. När vi kom tillbaka till förskolan tittade vi med luppar på de olika svamparna, och kollade i böcker för att lära oss vad de heter. Sen ritade vi också egna svampar. Hösten är härlig!

Öppet hus 23 maj kl 15.30-19

Kom och hälsa på hos oss på vårt fina kooperativ. Vi har öppet hus på torsdag 23 maj kl 15.30-19. Vi visar lokalerna och ni får prata med föräldrar och pedagoger. Ni som kommer tidigt får möjlighet att se och uppleva verksamheten.

Svanen har välutbildad och engagerad personal, hög personaltäthet och naturreservatet som närmaste granne. Samt egen kock som lagar ekologisk och närproducerad mat.

Vi lägger stort fokus på utevistelse och har bland annat Mulleverksamhet enligt Friluftsfrämjandet.

Välkomna!

Anmäl gärna intresse så vi vet ungefär hur många som kommer.

Glad påsk och livet i skogen

I veckan har vi förberett och firat påsken på olika sätt. Vi har påskpysslat, pyntat, varit utklädda och ätit påsklunch. Vi är lyckligt lottade som har skogen så nära inpå husknuten och i veckan har vi läst och pratat om flyttfåglar. Vilka fåglar flyttar under vintern? Vart tar de vägen? Och hur hittar de egentligen dit?
I skogen träffade vi Örnis som ruvade på ett ägg. Alla var jätteglade att se Örnis igen och tyckte det var spännande med ägget och undrade när det ska kläckas. Alla hjälptes åt att bygga ett bo till Örnis så han skulle ha det varmt och skönt.

Besök på brandstationen

Idag blev det ett studiebesök på brandstationen för Mullebarnen. Allt var jättekul men att få åka en sväng med brandbilen blev dagens höjdpunkt.

Teaterdax – Tant U drar till skogs

I veckan har vi varit på teater och sett ”Tant U drar till skogs” en interaktiv, känslofylld och humoristisk föreställning om samspelet mellan människor, djur och natur.

En lugn och skön spa-dag

Idag har vi haft en spa-dag på förskolan. Vi började med yoga och sedan frukt och gurk/citronvatten. Sedan fick barnen testa en scrub till händerna och vila med lite gurkor på ögonen. De som ville fick sedan avsluta förmiddagen med lite kompismassage. Efter lunch blev det en långpromenad i skogen där de bland annat fiskade.

Decembermys med skridskoåkning och teater på gården

Julen närmar sig och vi passar på att julmysa och hitta på trevliga saker. Nu i veckan  har vi haft tomtesmyg och barnen har fått lukta på påsar med olika innehåll för att se om de känner igen dofterna. På gården fick barnen se ”Teatern om vanten”. I veckan har dessutom Mullebarnen åkt skridskor och gjort stora framsteg på isen.